Varor i kundkorg
0item(s)

You have no items in your shopping cart.

Product was successfully added to your shopping cart.

Det taktila konceptet

- Visuell och taktilburen lärande genom blyertspenna, dialog och aktivitet


Hos Förlaget Vektor tror vi på att det bästa lärandet sker genom bruk av flera samtidigt använda sinnen. Vi tror särskilt på lärande genom syn och hörsinnet, bruket av blyertspenna samt olika fysiska och dialogskapande aktiviteter.

”Flera studier visar att genom att läsa en text på papper så får man en djupare och mervarig förståelse av innehållet." Läsning via digitala medier kan upplevas som diskontinuerlig och fragmenterat när det ska browsas, klickas och skimmas. Det är en fördel när man t.ex. söker efter en bestämd förklaring, men olämplig när målet är att läsa och förstå en novell på djupnivå.

Den taktila aspekten handlar också om hur det känns att hålla ett pappershäfte eller text i handen. Det är lätt att bläddra fram och tillbaka när man ska hitta något särskilt och man kan konkret se hur långt man har kommit.

Bruk av handskriften har fortfarande många kvaliteter, även om det är hotat i en digital tidsålder.

Handskrift används bl.a. när det ska läsas koncentrerat på så sätt att man stryker under och noterar samtidigt. Handskrift har man alltid "liggandes vid handen".

"Kropp och hjärnan hör ihop". Detta blir allt viktigare för neuroforskare, psykologer och filosofer att undersöka och förhålla sig till.

Studier har visat att hjärnan arbetar inte som en dator. Det är inte så att vi tar in sinnesintryck och så behandlas sinnesinformationer därefter. Det är tvärtom en mycket större och tätare sammanhang mellan vad vi känner med sinnena och gör med kroppen och vad vi förstår" (Citat Arnfinn Christensen, forskning.no, 2015)

Förlaget Vektors kärnaffär sker med bakgrunden av fysiska och aktivitetsbaserade läromedel med målgruppen barn och unga från årskurs 1 till årskurs 9.

Då Förlaget Vektor själv äger produktionsställen är det en mycket kort väg från lärarens idé till att materialet kommer i användning för undervisningen. Detta leder till en pris som alla kan betala.

Med vänliga hälsningar,

Lasse Holm, Forlaget Vektor